Spis deg til friskere øyne

Det kjente ordtaket at vi ’spiser med øynene’ er en viktig del av hverdagen for mange, men har du tenkt over hvor viktig det er å spise for øynene? Her er en liste over god og sunn mat som kan gi deg sunnere øyne.

ANNONSE: Denne artikkelen er publisert i samarbeid med Lensway.no

Vi ser ofte artikler om hvordan vi skal spise for å ta vare på visse deler av kroppen, men øynene blir som regel oversett. Øynene er en så selvsagt del av oss at vi glemmer å gi dem den samme kjærligheten og mineralene som resten av kroppen. Men du har kanskje hørt at gulrøtter og annen oransje frukt og grønnsaker bidrar til bedre nattsyn og sunne øyne.

Gulrøtter inneholder riktig nok betakaroten, et A-vitamin som gir næring til visse deler av øyet, men det skal mer til enn som så for å bedre synet med mat.

SUNN MAT FOR SUNNE ØYNE

Nedenfor kan du finne noen næringsmidler som kan hjelpe øynene med å holde seg i god form.

EGG

Eggeplommer inneholder lutein og zeaxantin, blant mange andre mineraler, som kan redusere faren for å utvikle øyesykdommer, som aldersrelaterte forandringer i den gule flekken, eller grå stær.

Egg inneholder også sink, hvilket er bra for å holde netthinnen frisk, og for å bedre nattsynet. A-vitaminer reduserer faren for aldersforandringer og beskytter hornhinnen i tillegg.

MANDLER

Mandler, hasselnøtter, peanøtter og solsikkefrø inneholder E-vitaminer. Dette vitaminet beskytter mot ustabile molekyler som angriper friskt vev. Spiser du E-vitaminer regelmessig kan dette bidra til å hindre aldersrelaterte sykdommer i den gule flekken, og beskytte mot grå stær.

FET FISK

Fet fisk er noe av det beste du kan spise for god øyehelse. Dette er på grunn av det høye innholdet av Omega-3, en fettsyre som både netthinnen og synet trenger, og den kan hindre tørre øyne. De beste fiskene for Omega-3 er tunfisk, laks, makrell og ansjos.

GRØNNKÅL

Grønnkål har i de senere årene blitt kjent som en ’superfood’, og det for god grunn. Grønnkål inneholder mange viktige vitaminer, næringsstoffer og mineraler. Dette gjør den perfekt for å holde øyne i god form. Som egget, inneholder grønnkålen lutein og zeaxantin, i tillegg til masse antioksidanter.

Andre grønnsaker som også inneholder masse av disse næringsstoffene er rosenkål, spinat og rød paprika.

MEIERIPRODUKTER

Meieriprodukter er godt for synet fordi det inneholder sink og A-vitamin. Mineralet sink bidrar i tillegg til å transportere vitaminer fra leveren til øynene.

Du finner sink i hele øyet, men det trengs først og fremst til netthinnen og årehinnen. Dette essensielle mineralet gjør godt for nattsynet, også.

Så neste gang du handler matvarer, ikke glem å tenke på noe av det kjæreste du har – nemlig øynene dine!

ANNONSE: Denne artikkelen er publisert i samarbeid med Lensway.no

Besøk LensWay