Slik takler du stress

Stressa? Her er noen gode tips og råd for å takle stress og finne roen i en hektisk hverdag.

Du har kanskje merket i ny og ned at en situasjon har gjort deg stresset, kanskje kom det med klamme hender og sommerfugler i magen, eller med dårlig appetitt og hjertebank. Disse er alle naturlige responser på stress, og stress i seg selv er noe det er vanskelig å unngå her i livet. Denne artikkelen skal hjelpe deg med å forstå stress og også gi deg noen tips og råd med å takle det.

Hva er stress?

Stress føles som regel negativt og ubehagelig. De fleste kjenner igjen hjertebank, svette, høy puls og usikkerhet. Langvarig stress kan føre til redusert appetitt, frustrasjon, lite overskudd og dårligere immunforsvar. Det kan være vanskelig å slappe av når en er stresset, og i noen tilfeller kan stresset påvirke deg selv og familie og venner i hverdagen.

Per definisjon er stress en ubalanse mellom situasjonsbestemte krav eller forventinger og din egen kompetanse til å møte disse kravene eller forventningene. Dersom kravene er for høye opplever man stress, som da kommer med symptomene ovenfor.

Det er nok ingen nyhet at langvarig stress er skadelig for kroppen. Når du er stresset går kroppen inn i noe som heter katabolsk tilstand, hvor kroppen bokstavelig talt bryter sammen og man kan oppleve fysiske og mentale konsekvenser av dette, som:

  • Svekket immunforsvar
  • Svekket hjerte- og karsystem
  • Forstyrret nervesystem
  • Nedsatt fordøyelse eller hemmet tarmfunksjon
  • Kroniske smerter og hodepine
  • Økt nervøsitet og dårlig humør
  • Søvnproblemer
  • Redusert konsentrasjon eller hukommelsesproblemer

Alle disse symptomene er heldigvis reversible, men det kan være vanskelig å ta tak i problemene og stresset hvis det går altfor langt. Det finnes mange måter å takle stress på, videre skal det nevnes noen metoder du kan bruke for å senke roen når stresset begynner å ta over.

Hvordan kan du takle stresset?

Det er aldri for sent å ta fatt på stresset. Her er en liste over forskjellige ting du kan gjøre for å ta over kontrollen igjen.

Identifisere problemet og ta kontroll over tankene

Det er noen mennesker som trives best når det er masse å gjøre og hundre oppgaver på en gang. Dersom det ikke er deg, eller om du vanligvis trives med dette, men det blir litt for mye – sett deg ned og tenk over konkret ”hva er det som stresser meg?”, lag gjerne en liste over det som stresser deg mest. Det å lage lister og se svart på hvitt hva det er som opptar tankene dine kan allerede roe deg litt ned. Fokuser på det du kan kontrollere, og prioriter hva som er viktigst – hva kan du gjøre noe med her og nå?

Pass på kropp og helse

Ordtaket ”uten mat og drikke, duger helten ikke” kommer godt med her. Spis sunn og god mat, beveg deg mer, og få nok søvn. Trening utløser endorfiner, hvilket er kroppen og naturens ”lykkepille”. Søvn er også viktig for restitusjon og energi, det er lettere å bli stresset om hjernen og kroppen ikke er uthvilt.Det kan være lurt å lære seg noen avkoblingsøvelser. Dette kan hjelpe kroppen til å regulere seg og roe seg ned. Hvis du roer ned kroppens reaksjoner til stress vil du også roe ned alle tankene. Noen nyttige avkoblingsøvelser er mindfulness, yoga og meditasjon. De fleste treningssenter tilbyr timer med yoga og meditasjon. Det finnes også mange andre tilbud på nett, kurs og litteratur som kan hjelpe deg med dette.

Ta pauser

Ikke undervurder en liten pause her og der. Hvis du har mulighet bør du ta deg en liten tur ut i naturen og nyte et øyeblikk med ro og stillhet. Uten pauser er det altfor lett å bli utbrent og stresset. Hjernen din trenger restitusjon, akkurat som en idrettsutøver trenger tid for restitusjon etter en hard treningsøkt, trenger hjernen din tid til å hente seg inn igjen og få inn litt ny energi.

Skaff deg en ny hobby, eller ta deg mer tid til en hobby du allerede har. Å bruke kroppen og hjernen til kreative ting er essensielt for å føle lykke og avslapning.

Ikke sammenlign deg selv med andre

Vi skaper ofte press og stress selv, spesielt når vi har høye forventninger til oss selv og vi skal prestere like bra eller bedre enn alle andre. Du er din egen person, dine metoder og forberedelser kan ikke sammenlignes med andre, og slik tankegang er ikke annet enn skadelig.

Snakk med noen

Stress handler ofte om kontroll. Vi skal gjerne kontrollere alt som skjer, og alt som kan skje her i livet. Men det skal sies at vi skal ikke ha kontroll over alt. Noen ting skal skje bare fordi det skjer. Hvis du opplever vanskeligheter med å skille mellom disse, eller om det bare blir litt for mye av alt finnes det ingen skam ved å snakke med en profesjonell, som for eksempel en terapeut. Bare det å snakke med noen om stress, press og tanker kan allerede lette på trykket. Du kan få gode tips og råd fra en ekspert til hvordan du kan takle stresset du opplever.