Slik setter du på og tar av deg linser

Linser er først og fremst et medisinsk produkt, og krever forsiktig håndtering. Her kan du finne en grunnleggende veiledning for hvordan du setter på og tar av linser.

ANNONSE: Denne artikkelen er publisert i samarbeid med Lensway.no

Første regel ved all håndtering av kontaktlinser er god hygiene. Vask alltid hendene før du rører linsene for å holde øynene dine friske. Unngå å sette på og ta av linser på badet da det er et rom med mye bakterier.

SLIK SETTER DU PÅ LINSER

Start alltid med rene hender; vask hendene grundig, helst med flytende og uparfymert såpe. Såpestykker har lett for å videreføre smitte. Tørk hendene på et håndkle som ikke loer, om mulig.

Dersom du skal sette på en helt ny linse er det bare å plukke den ut av beholderen, og passe på at den er vendt riktig vei. Linser er ofte påført en fargemarkering som viser hvilken vei de skal vende. Er det en brukt linse du skal ta i bruk, må du huske å skylle godt med linsevæske for å fjerne alt av smuss og bakterier.

Lag deg en rutine slik at du alltid setter linsene på i samme rekkefølge, slik at du aldri forveksler mellom høyre og venstre linse.

LINSEN PÅ TUPPEN AV PEKEFINGEREN

Linsene kan enkelt settes på med ett håndgrep. Plasser linsen på tuppen av pekefingeren, og hold den slik at den ser ut som en liten skål. Bruk den andre hånden din til å løfte vekk det øvre øyelokket så øyet holder seg åpent.

Dra det nederste øyelokket ned med de ledige fingrene på hånden med linsen. Vend blikket oppover mot taket, og plasser linsen forsiktig på nedre del av øyet. Slipp øyelokkene langsomt og lukk øyet et lite øyeblikk.

SLIK TAR DU AV DEG LINSER

Som med rutinen for å sette på linser, vask hendene grundig før du tar av deg linsene, og ta dem av i samme rekkefølge hver gang for å unngå forveksling.

Vend så blikket mot taket og dra ned det nederste øyelokket. Før pekefingeren ned mot øyet til du kan føle nedre kan av linsen, dra den deretter ned til den er over øyehviten. Så, med et forsiktig grep mellom pekefinger og tommel, ta ut linsen.

ANNONSE: Denne artikkelen er publisert i samarbeid med Lensway.no

Besøk LensWay