Slik blir du kvitt søtsuget

Sliter du med søtsug? Vanskelig å si nei til sjokolade og godteri? Følg disse rådene for å bli kvitt søtsuget!

Føler du ofte at du bare må ha noe søtt? Føles det nærmest som et behov med sjokolade eller kake etter middag? Dette behovet kalles cravings på engelsk, eller søtsug på godt norsk. Søtsuget slår ofte inn når du kjeder deg, er lei deg eller om du er stresset. Hvis du kjenner deg igjen kan du lese videre her for noen gode tips til hvordan du kan bli kvitt søtsuget.

Hva kommer det av?

Det kan være mange grunner for at søtsuget kommer. De fleste opplever nok at det er psykiske grunner fremfor fysiske grunner. Vi vil ofte belønne oss selv med en liten sjokolade, eller trøste seg med litt kake, eller bare kose seg med litt godteri på sofaen. Det er heller ikke ukjent at stress trigger søtsug hos de fleste. Når vi spiser sukker utløser kroppen lykkehormonet dopamin, så sukker og søtt gjør oss teknisk sett lykkelige, hvem kan vel nekte seg noe slik? Lykken er riktig nok bare kortvarig, men litt sukker i hverdagen skader oss ikke. Det er bare det å velge riktig sukkerkilde.

Vær varsom med karbohydratene

Søtsuget går hånd i hånd med blodsukkeret. Mat med mye karbohydrater gir en kick til blodsukkeret. Men det som går opp må jo komme ned igjen, samme gjelder blodsukkeret. Etter høyden fra karbohydratene daler blodsukkeret gjerne ned til lavere nivåer enn der det startet. Brød, poteter, ris og pasta inneholder alle mye stivelse, som blir omgjort til glukose (sukker) i blodet. Disse matvarene gir deg raskt energi, men dersom du ikke kombinerer disse matvarene med proteiner vil du miste all energien igjen og havne rett tilbake der du startet – med søtsug.

Det er dermed ikke sagt at du ikke kan spise karbohydrater. Du må bare være smart når du planlegger måltidene dine. Det er veldig lett å ty til enkle løsninger etter en lang dag på jobb eller skole, men om du kombinerer med andre matvarer holder blodsukkeret seg stabilt og holder søtsuget borte.

Lag deg nye vaner

De fleste ernæringsspesialistene anbefaler å kutte ut sukker i minst en hel uke. Etter en uke uten sukker synker nivået på hormonet Ghrelin, som frigjøres i magesekken. Når dette er lavt er det lettere for oss å avstå fra søtsaker. Dersom det virker vanskelig å kutte ut sukker i en hel uke kan du prøve ut disse fire tipsene:

 1. Start dagen riktig
  Frokost er virkelig det viktigste måltidet. Start dagen med et fiberrikt måltid, dette bidrar til et stabilt blodsukker gjennom dagen. Havregrøt med kanel er et veldig godt alternativ.
 2. Spis med jevne mellomrom
  Hopper du over måltider blir du plutselig skrubbsulten og søtsugen. Ikke la det gå mer enn 3-4 timer mellom hver gang du spiser. En gulrot eller et eple er fantastiske mellommåltider.
 3. Bevegelse
  Fysisk aktivitet hjelper godt mot søtsuget. 30 minutter aktivitet om dagen er perfekt.
 4. Proteinrik mat er nøkkelen
  Proteinrike matvarer demper søtsuget. Avokado og egg, cottage cheese eller en neve nøtter er måltider med masse proteiner.

Sunnere alternativer er alltid best

Dersom søtsuget tar overhånd er det ikke så ille å ta seg en liten godbit, men velg sunnere snacks. Kutt ut smågodtet og prøv dette:

 • Mørk sjokolade (minst 70% kakao)
 • Tørket frukt og bær, som aprikoser, rosiner eller bananchips
 • Nøtter og mandler
 • Friske bær
 • Frukt, men styr unna store mengder frukt da de inneholder masse fruktose

Andre tips for å dempe søtsuget

Det finnes utallige måter å dempe søtsuget på. Hva som fungerer for deg fungerer kanskje ikke for naboen din, men her er noen ekstra tips og produkter du kan prøve:

 • Kanel
  Kanel er kjent for å bidra til å stabilisere blodsukkeret. Du kan bruke kanel i alt fra havregrøt til kaffe latte og fruktsalat.
 • Råkakao
  Råkakao er ubehandlede sjokoladebønner. Råkakao er ganske bittert, men dersom du er hektet på sjokolade kan det hjelpe deg med å dempe søtsuget.
 • Kromtilskudd
  Krom er et mineral som kan virke stabiliserende på blodsukkeret og bedre insulinvirkningen. Prøv tilskudd, eller spis matvarer med høyt innhold av mineralet, som nøtter, grovt mel, kjøtt og tørket aprikos.
 • ”Julekrydder”
  Det kjente og gode julekrydderet kan gi belønningssenteret et piff og også dempe søtsuget. Bruk det i te eller som røkelse.