10 myter om synsfeil

Du blir kanskje ofte fortalt at det er farlig å lese i mørket, at en synsfeil ikke kan korrigeres, eller at linsene kan forsvinne inn bak øyet. Er dette bare myter? Nedenfor gir vi en oversikt over myter om synsfeil, og sannhetene i dem.

ANNONSE: Denne artikkelen er publisert i samarbeid med Lensway.no

Det finnes en hel rekke myter som blir knyttet opp mot syn og øyehelse. Spørsmålet er hvilke som stemmer, og hvilke er bare rent oppspinn?

1DET FINNES INGEN LINSER FOR ASTIGMATIKERE

I dag har vi linser som korrigerer nærmest alle synsfeil. Linser som korrigerer astigmatisme kalles toriske linser.

2DET FINNES INGEN LINSER FOR PERSONER OVER 40 ÅR

Dette er bare en myte. Linser som korrigerer alderssynthet kalles multifokale linser.

3LINSER ER VANSKELIGE Å STELLE

Dette er en myte. Dersom du ikke har noe i mot litt stell, krever månedslinser kun en liten rens ved hjelp av linsevæske – det er, med andre ord, ikke vanskelig. Dersom du ikke ønsker noe stell kan du velge endagslinser som kastes etter bruk.

4LINSER ER UBEHAGELIGE

I moderne tider har vi myke linser. Disse er meget komfortable, og en dersom linsene er riktig tilpasser merker du dem nesten ikke i det hele tatt.

5LINSER KOSTER EN FORMUE

Det har aldri vært så prisgunstig med linser som nå. Du styrer selv hva det vil koste å bruke linser, da du selv velger hvor ofte du velger å bruke kontaktlinsene dine.

6KONTAKTLINSER FORSVINNER LETT BAK ØYET

Nok en myte da linsene ikke har noe sted å forsvinne til. Bindehinnen, som strekker seg mellom øyelokket og øyet, hindrer linsen fra å forsvinne.

7JEG TRENGER BARE Å BRUKE BRILLER NÅR JEG KJØRER BIL

Dette er nok også en slags myte. Dersom du føler at du trenger briller når du kjører bil finnes det nok også andre anledninger der du ser utydelig, og kan ha glede av bedre syn ved hjelp av briller eller kontaktlinser.

8SYNSFEILEN MIN KAN IKKE KORRIGERES

Det finnes linser eller briller for stort sett all synsfeil – spør optikeren din for hjelp og tips!

9ØYNENE MINE BLIR BEDRE AV Å IKKE BRUKE BRILLER

Hva som er, og oppleves som å være, et godt syn er individuelt. Men det skal sies at øyet endrer seg uansett, og også med tiden.

10DET ER FARLIG FOR ØYNENE Å LESE I MØRKET

Sist, men ikke minst, nok en myte. Man blir ikke nærsynt av å lese i mørket, men det skal sies at øynene må anstrenge seg mer, hvilket igjen kan føre til hodepine.

ANNONSE: Denne artikkelen er publisert i samarbeid med Lensway.no

Besøk LensWay